SERIUS : Kisah Pelancong Jepun Yang Terkejut Melihat Menu Burger Benjo

Berkongsi sebuah kisah yang dikarang dari blog ini, ia menceritakan bagaimana seorang pelancong dari Jepun yang tiba di Malaysia merasa keliru apabila terjumpa perkataan Benjo yang tertera pada papan menu sebuah gerai Burger.

Ikuti sepenuhnya kisah di bawah..Kisah seorang pelancong dari jepun yang menceritakan kembali ketika dia berada di bandaraya Kuala Lumpur yang agak terkejut melihat menu di sebuah papan iklan gerai burger dan beliau tertarik untuk mencubanya.Pada suatu hari ketika berjalan-jalan di pusat bandar Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia, dengan perut kosong, dia secara kebetulan menjumpai sebuah gerai burger.Memandangkan lelaki ini terbang melakukan perjalanan ke Malaysia khusus untuk menikmati pengalaman yang eksotik, jadi dia memutuskan untuk memakan hamburger walaupun ianya membosankan. Walau bagaimanapun, lelaki Jepun ini tertarik pada satu perkataan di papan menu yang membuatkan matanya terpaku.Perkataan itu ialah “Benjo”. “Benjo” bermaksud “Toilet” di Jepun, jadi dia bertanyakan kepada tauke gerai mengenai perkataan “Benjo” apa yang dilihat di papan iklan itu. Ya, ia sememangnya “Benjo”.Harganya adalah 1.80 ringgit Malaysia (kira-kira AS $ 0.60), kira-kira separuh harga hamburger mereka. Lalu dia tertanya-tanya jika itu adalah semata-mata harga yang mereka kenakan untuk penggunaan bilik mandi mereka. Ia seolah-olah terlalu mahal, memandangkan kos hamburger mereka.Lelaki ini berdiri untuk beberapa minit memutuskan sama ada dia perlu bersusah payah mencari jawapan itu.


Akhirnya, dia mengambil keputusan untuk mencubanya, “Satu Benjo, sila”, katanya. Bukan menjawab dengan jangkaan, dia menceritakan bagaimana telur “Benjo” dibuat di dalam acuan cincin di panggangan, ditambah beberapa kubis dan sos pedas Asia yang dipanggil sambal.Akhirnya, “Benjo” diapit dengan roti biasa. Ia adalah sandwic yang mudah, tetapi cukup lazat. Itu adalah Benjo saya, Jelas beliau.Di akhir cerita, dia mengatakan “Anda perlu berhati-hati apabila anda mengembara di Malaysia.Jika anda secara tidak sengaja bertanyakan “Benjo” (dalam bahasa jepun ” tandas”) untuk menggunakan bilik air, seseorang mungkin membuat anda menunggu dan kemudian memberikan anda sandwich bersama telur goreng.


Category Article

What's on Your Mind...