Kelebihan Janggut Lelaki Yang Anda Perlu Tahu
Kelebihan Janggut Lelaki Yang Anda Perlu TahuJanggut merupakan aset yang mampu menjadikan seorang lelaki itu kelihatan lebih ‘tulen’. Dengan memiliki janggut, seseorang lelaki itu nampak lebih “macho” dan jantan.Tidak semua lelaki yang mudah memiliki janggut walaupun usianya sudah tua. Ada sebahagian lelaki sangat susah untuk tumbuh janggut. Tidak hairanlah jika ramai lelaki di luar sana sanggup menghabiskan wang ringggit mereka untuk membeli ubat tumbuh janggut yang dijual secara online.Terdapat pelbagai kelebihan dan kebaikan sekiranya seorang lelaki itu memiliki dan memelihara janggutnya. Antara kelebihan berjanggut adalah :

· Menampakkan kelelakian

· Kelihatan lebih ‘macho’

· Lebih hensem dan berkarisma

· Nampak soleh

· Membezakan lelaki sejati dengan lelaki yang tidak berapa sejati

· Lebih diminati wanita

· Mempunyai manfaat kesihatan

· Mencontohi fizikal tokoh-tokoh pemimpin dahulu

Namun ianya bukanlah sesuatu yang penting dan perlu di ambil berat malahan seorang lelaki yang berjanggut itu tetap lebih baik kelihatan daripada lelaki yang tidak berjanggut. Utamakan niat anda untuk berjanggut semata-mata ingin mengamalkan sebahagian daripada sunnah yang ditinggalkan Baginda Rasulullah SAW. Bukan berjanggut kerana “Wak Doyok”.Antara kata-kata ataupun hadith Baginda Rasulullah SAW yang berkaitan janggut adalah seperti :

“Tipiskanlah misai kamu dan peliharalah janggut kamu.” (Hadith Riwayat Bukhari)

“Janganlah kamu menyerupai orang-orang Musyrikin dan peliharalah janggut kamu.” (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

“Janganlah kamu meniru (menyerupai) orang-orang Majusi (penyembah berhala) kerana mereka itu memotong (mencukur) janggut mereka dan memanjangkan (memelihara) misai (kumis) mereka.” (Hadith Riwayat Muslim)Hadith di atas menunjukkan bahawa bukan sahaja Baginda Rasulullah SAW menyuruh kita agar berjanggut, tetapi melarang kita dari menyerupai orang kafir iaitu dengan memelihara misai dan mencukur janggut mereka. Niatkan memelihara janggut kerana sunnah Rasullullh SAW nescaya anda akan melihat kelebihan dan merasai kebaikan berjanggut.


Category Article

What's on Your Mind...