Hadiah Raya: SPAD Lulus Kenaikan Kadar Tambang Bas Ekspres 10%SPAD berkata langkah menaikkan kadar tambang sebanyak 10% pada musim Hari Raya ialah bagi memastikan perkhidmatan bas ekspres tidak tergendala selain memenuhi permintaan bas-bas tambahan. – Gambar Flickr, 4 Julai, 2015.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) semalam meluluskan kadar khas sebanyak 10%, lebih daripada kadar biasa, bagi perjalanan bas ekspres bermula 10 Julai hingga 27 Julai ini.

SPAD dalam kenyataan berkata langkah itu bagi memastikan perkhidmatan bas ekspres tidak tergendala selain memenuhi permintaan perkhidmatan yang meningkat berikutan bas-bas tambahan perlu dibekalkan pada musim perayaan yang bakal menjelang tiba.

“Selain itu, kelulusan ini mengambil kira pelbagai faktor seperti menambah baik tahap pengendalian bas-bas tambahan, memperkemaskan sistem pengawasan bas ekspres dan mengekalkan mutu perkhidmatan bas ekspres bagi tujuan menjamin keselesaan dan keselamatan penumpang pada musim perayaan,” menurut kenyataan itu.

SPAD turut mengumumkan kesemua bas ekspres tambahan pada musim perayaan ini yang bertolak dan tiba di Kuala Lumpur akan menggunakan Terminal Bersepadu Selatan (TBS).

Suruhanjaya itu turut menasihati pengguna supaya membeli tiket bas di kaunter tiket yang sah sahaja, bagi mengelak penipuan dan kegiatan ulat tiket selain menyimpan keratan tiket perjalanan sebagai bukti.

“Tiket yang sah adalah yang dicetak komputer, serta mempunyai nama syarikat dan nombor bas yang akan dinaiki penumpang. Pengguna diminta untuk memeriksa maklumat yang tertera pada tiket dan mengesahkannya semasa di kaunter pembelian.

“Bagi penumpang yang akan menaiki bas tambahan pula, mereka boleh memeriksa nombor pendaftaran bas berkenaan sepertimana yang didaftarkan dengan SPAD
melalui lampiran yang dipamerkan di kaunter penjualan tiket,” kata kenyataan
itu.

Kenyataan itu menyebut bahawa pihaknya akan terus meningkatkan lagi pemantauan dan operasi penguatkuasaan sepanjang musim perayaan ini bagi memastikan jumlah bas mencukupi dan penumpang dapat menikmati perjalanan yang selamat dan selesa.

Pengguna perkhidmatan bas ekspres juga boleh membuat aduan ke talian SPAD 1-800-88SPAD (7723) sekiranya terdapat sebarang perkara yang menjejaskan perkhidmatan, keselamatan dan keselesaan perjalanan mereka pada musim perayaan ini. – Bernama, 4 Julai, 2015.


Category Article

What's on Your Mind...