Mahu Jerit Tapi Dia Ugut Saya Dengan Pisau Di Perut

Artikel ini adalah dari hasil nukilan Wan Mohamad Fadhli melalui Laman Facebook beliau


Bagi yg perempuan itu kalau naik bas balik cuti sem ke saya cdgkan cari dahulu single seat, kalau dah habis single seat saya cdgkan lagi sekali beli trus tiket dua2 seat..Biarlah duit melayang asalkan maruah terjaga. Kalau dah tiada jalan dah,dapat double seat dan ditakdirkan sebelah kamu lelaki,minta tukar seat dgn sesapa . InshaAllah ,moga dia faham.  Tapi yg paling terbaik jangan balik berseorangan, Balik dgn rakan yg dipercayai. Itu yg trbaik..

Saya dulu ada pengalaman, saya naik bas nak balik rumah saya dekat penang lah.  Dipendekkan cerita smasa bas itu brhenti dekat perhentian utk rehat.. saya nampak lah ada seorang gadis ini tak henti2 menangis.. pada mulanya, saya malas nak ambil tahu tapi sy tgok mcm dia ad masalah saya tanya lah.. Kenapa cik menangis? Ada Apa2 yg saya boleh bantu? Dia diam dan lagi kuat menangis, saya tanya lagi dia diam dan akhirnya dia cuba crita .. Rupanya masa dia duduk dkat couple seat tu ad warga asing dok raba,dekat2 dgn dia dan dok cabul dia.. la haw la wala Quwwata illa billah.. 
Saya kata lah kenapa tak menjerit ke atau buat apa2 tindakan.. rupanya warga asing itu beri dia ugutan ,kalau dia menjerit pisau ad sebelah perut dia je. Tu yg dia takut sgt nak buat apa2.. biarkan diri itu dijamah .hmmmm

Saya kata mana warga asing tu skg? Dia kata dah turun dah.. 
Apa boleh buat warga asing tu turun dh. Kalau Tidak sy nak tolong dia gtau pakcik driver bus tu. Boleh lah ambil tindakan sikit. Waktu saya dgr dia crita masalah tu mmg dh rasa geram sungguh.. rasa mcm nak brtumbuk je dgn wrga asing tu ,bukan nak tunjuk hero tapi sy pk mcm mna lah kalau kena dekat kluarga saya lagutuh..

Lepas tu saya kata dekat dia.. skg cik p duk tmpt saya yg single seat tu dan sy duk tmpt cik.. 
Dia pun akur arahan sy dan sy nasihat dia sikit lps kejadian tu.. wajah dia mmg nampak trauma sgt. Saya boleh rasa perasaan dia.. kasihan dia..

Selepas kejadian ini saya dok renung mikir mcm mana lah negara malaysia kita akan dtg..
Dgn warga asing berjuta juta akan dimport masuk ke dalam malaysia.. Allahurobbi... 
Apapun igt lah nasihat saya yg perempuan.. Balik perjalanan jauh jgn balik seorangan... kalau dh trpaksa tiada rakan utk temankan.. apakan daya..
beli single seat dulu ,kalau takda single seat beli trus couple seat tu sebab kita tak tahu siapalah akan duduk sebelah kita. Kalau dapat yg sejantina ,alhamdulilah .. kalau dpt yg sebaliknya? 
Mau bukan rezeki si laki tu...

Biar lah duit melayang sikit asalkan maruah terpelihara.. itu yg paling penting.. 
Memang realiti perkara ini dan sudah trjadi hadapan mata saya..Saya hanya skdr mmberi cdangan.. selebihnya tindak tanduk atas antum semua di samping berdoa padaNya. 
semoga Allah swt merahmati antum semua..inshaAllah.


Category Article

What's on Your Mind...